Η ατοπική δερματίτιδα είναι μία δερματική ασθένεια που εμφανίζεται με μεγάλη συχνότητα σε βρέφη, νήπια και παιδιά και συνοδεύεται από ερύθημα και έντονο κνησμό. Η φροντίδα του δέρματος είναι σημαντική για την αγωγή κατά της πάθησης και η φροντίδα ξεκινά με τον καθαρισμό.

Περιορίζουμε το χρόνο στο μπάνιο σε 10-15 λεπτά με φυσιολογική θερμοκρασία στο τρεχούμενο νερό (χλιαρό, όχι καυτό) και αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε γάντια ή σφουγγαράκι και ισχυρά σε καθαριστικούς παράγοντες αφρόλουτρα.

Έπειτα σκουπίζουμε ταμποναριστά και ενυδατώνουμε αμέσως την επιδερμίδα, ώστε να εγκλωβίσουμε την υγρασία , με κατάλληλα για την πάθηση προϊόντα. Κρατάμε τα νυχάκια τους κοντά και επιλέγουμε μαλακά υφάσματα για τη μείωση της τριβής με τα ερεθισμένα σημεία.

Όσο είναι εφικτό παρατηρούμε και προσέχουμε τα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι (οχι πολύ στεγνό αέρα ή επιπλέον υγρασία).

Επίσης δροσερές κομπρέσες μπορούν να ανακουφίσουν τις ερεθισμένες περιοχές από τη φαγούρα! Και το θαλασσινό νερό το καλοκαίρι λόγω του άλατος κ.α. συστατικών, βοηθά πολύ με τα εξανθήματα!

Τέλος σημαντικό είναι να αναγνωρίσουμε στρεσογόνες καταστάσεις που φαίνεται να ενεργούν προσθετικά στην έξαρση των συμπτωματων.